Szent Cecília
2012.10.01

A szűz, vértanú és szent története.

Rómában lett vértanú Kr.u. 230-ban. Cecília tiszteletére már az V. században bazilika épült az örök városban. Emléknapja november 22., lehet, hogy ez a bazilika szentelésének napjával esik egybe.

A legenda szerint (Legenda Aurea) Cecília egy római nemesi család sarja, arra kérte Istent, segítsen megőrizni szűzi tisztaságát. Mikor szülei akaratából feleségül ment egy római patríciushoz, Vareiánuszhoz, keresztény hitre térítette ifjú férjét, és elmondta neki fogadalmát. Valeriánusz elfogadta a kereszténységet, Orbán pápa keresztelte meg. Mindez a keresztényüldözés ideje alatt történt Rómában. Cecília és Valeriánusz több csodát éltek meg, ezek erősítették hitüket. Sok rómait térítettek meg, segítették a szegényeket, és eltemették keresztényüldözés áldozatait.

A pogány prefektus elfogta őket, ám Cecília még itt is térített, és bíztatta az elfogottakat, akiket keresztény hitük miatt ítéltek halálra. Férjét és annak testvérét lefejezték, Cecíliát pedig forró üstbe ültették, de sértetlen maradt! Vagyonát a szegényekre hagyta, és házát templomként hagyta rájuk. Végül őt is lefejezték (bár ez csupán a 4. kardcsapásra sikerült !).

A 16. századi zeneszerző, Palestrina kezdeményezésére Cecília patrónusa lett a Cecília-egyesületeknek, a Szent Cecília testvéri közösségeknek, melyek az egyházi zenét ápolják. Az egyházi zenén túl a kóristák, költők, zenészek, énekesek, hangszerkészítők és orgonakészítők patrónusa is.

 

2024. május 26.
XXII.évf. 20.szám