Beszámoló a Karitász Csoport 2015 évi tevékenységéről
2016.01.08

Röviden szeretnénk Önöket tájékoztatni a Budakeszi Karitász Csoport elmúlt évi, Isten segítségével és áldásával végzett munkálkodásáról.

"Amit e világban a szegényért tettél, abból a mennyekben számodra áldás kél." (Szt.Pió)

Kedves Testvérek, kedves Barátaink!

Pénteki fogadóóráinkon hideg/meleg élelmiszert, tisztálkodó és- tisztítószereket (kb 85 ezer Ft/hó értékben), valamint ruhaneműt osztottunk a nélkülözőknek.

Havi egy alkalommal gyümölccsel egészítettük ki az adományt. Indokolt esetben kiváltottuk és kifizettük a rászorulók gyógyszerét. Az elmúlt évben is egy nagylelkű felajánlás eredményeként- a gyermekes családoknak heti 15 liter friss házi tejet tudtunk adni.

2015 májusa óta havi egy alkalommal biblia órára hívjuk a gondozottainkat, hogy tudatosodjon bennük: minden támogatás, segítség, jó szó, amit kapnak, Isten rájuk gondot viselő szeretetének a következménye.

A gyermekes családok is kiemelt figyelmet kapnak. Kifejezetten számukra kétszer szerveztünk ruhaosztást.

Az Erzsébet napi nagy ruhaosztást széles körben hirdettük meg, bárki választhatott és vihetett ruhaneműket és cipőket. A megmaradt mennyiséget anyaotthonoknak, ill. a Péterfy Kórház Addiktológiai Osztály betegeinek ajánlottuk fel.

Az immár hagyományosnak mondható böjtös "krumpli ebéd" igen jó, baráti hangulatban zajlott, valaki megjegyezte: "soha nem gondoltam volna, hogy a főtt krumpli ilyen finom tud lenni". A vasárnapi ebédre szánt adományokból 116 500 Ft jött össze.

2015-ben ismét elnyertük az Élelmiszerbank élelmiszer gyűjtési pályázatát, melynek keretében a Budakeszi Tesco Áruházban Ádvent első hétvégéjén 3 napon át gyűjtöttünk tartós élelmiszert. Összesen 1,2 tonna gyűlt össze, melyből kb. 240 csomagot állítottunk össze. A csomagokat még karácsony előtt, részben a fogadóóráinkon, részben címekre kiszállítva adtuk át a rászorulóknak. A csomagokban az alapvető tartós élelmiszereken kívül karácsonyi finomságokat is voltak. A legrosszabb helyzetben lévőknek 300 ezer Ft értékben CBA vásárlási utalványt tettünk a csomagokba, melyeket kizárólag élelmiszer vásárlásra lehet felhasználni.

Nyáron 12 gyermek táborozását segítettük központi karitász forrásból, illetve 3 gyermeknek az iskolakezdését támogattuk.

Decemberben ugyanígy központi keretből 3 idős ember 1-1 havi teljes gyógyszerköltségét tudtuk kifizetni, 50 ezer Ft értékben.

A Prohászka Gimnáziummal folytatódott az együttműködés, melynek keretében 34 diák hetente látogatott idős embereket, akiknek ott és abban segítettek, amire éppen szükségük volt (beszélgetés, sétáltatás, kerti munka, takarítás, bevásárlás). A látogatások alkalmával gyümölccsel kedveskedtek. 50 gimnazista pedig alkalmanként segítette a munkánkat: ruha csomagolás, csomag kihordás. Az időslátogatásra felkészítettük, év közben mentoráltuk őket. A tanév végén pedig közösen kiértékeltük az elvégzett munka tapasztalatait. Az eredmény igazolta Ferenc pápa szavait, miszerint "A szociális területen, közösségi szolgálatban megjelenő fiatalok munkájuk során hihetetlen jelentős tapasztalatokat, élményeket nyerhetnek, olyan utak nyílhatnak meg számukra, melyek életükben, akár a pályaválasztásban, akár további emberi kapcsolatukban jelentőséggel bírnak."

Az idős látogató programunkat ebben a tanévben is folytatjuk. Kérjük, ha van a látókörükben olyan idős ember, aki szívesen venne ilyenfajta segítséget, jelezzék felénk.

Az Országos Orvosi Rehabiltációs Intézetben december 23-án szervezett karácsonyi látogatásra a Testvérek szeretetteljes adakozásából 100 csomagot tudtunk készíteni.

2015-ben jelentősen kibővült a Budakeszi Karitász Csoport tevékenységi köre, melyre az Önök aktív segítsége (akár természetben, akár pénzben, vagy munkában) bátorított fel bennünket.

Hálásan köszönjük minden egyéni támogatónknak a segítségét, valamint az egyházközségnek a 250 ezer Ft-os támogatását, Budakeszi Város Önkormányzatának a pályázati úton elnyert 150 ezer Ft-t.

Köszönjük a cserkészeknek, a prohászkásoknak (diákoknak és tanároknak) és minden segítőnknek szeretetből végzett munkáját, anyagi áldozatát.

A közösségi összefogás megtapasztalása adott bátorságot ahhoz, hogy bele merjünk vágni az Élelmiszerbank háttértámogatásával az "Élelmiszer mentés" projektbe, melynek keretében a helyi élelmiszert előállító és forgalmazó cégektől az emberi fogyasztásra még alkalmas, a szigorú élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelő táplálékok a rászorulókhoz jussanak, a veszélyes hulladékként történő megsemmisítés helyett. Ezzel nemcsak a nélkülözőket segítjük, de védjük, óvjuk a környezetet, a Teremtés művét is. Ehhez is kérjük az Önök segítségét, kapcsolatok, szállítás, hűtőkapacitás formájában.

Minden kedves Támogatónknak áldott, boldog új évet kívánunk!

Fáradozásukat előre is köszönjük: Karitász Csoport

 

2024. március 3.
XXII.évf. 9.szám


 hétfő 6:30
 kedd 6:30
 szerda 6:30
 csütörtök 6:30
 péntek 18:00
 szombat 18:00
 vasárnap 8:00
10:00
18:00